AMNESTY INTERNATIONAL: Hamas je ubijao Palestince u sukobima 2014. godine

Islamistička grupa Hamas na vlasti u Gazi iskoristila je sukob s Izraelom u palestinskoj enklavi da “izravna račune” s palestinskim rivalima pa je pogubila najmanje 23 osobe i tako izvršila ratne zločine, saopćio je u srijedu Amnesty International.

Novi izvještaj nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu o ratu u Gazi u julu i augustu 2014. godine osuđuje “brutalnu kampanju otmica, mučenja i zločina nad Palestincima koje je Hamas optužio da “sarađuju” s Izraelom.

U izvještaju se navode “najmanje 23 samovoljna pogubljenja Palestinaca i hapšenje i mučenje nekoliko desetaka”.

– Strašno je što su snage Hamasa, dok su izraelske snage nanosile ljudske i materijalne gubitke narodu u Gazi, iskoristile to da raščiste svoje račune izvodeći niz ubistava i drugih teških kršenja ljudskih prava – izjavio je direktor Amnestyja za Srednji istok i Sjevernu Afriku Philip Luther.

Više od 2.200 Palestinaca je ubijeno, većinom civila, u ratu u julu i augustu 2014. Na izraelskoj strani su ubijene 73 osobe, među kojim 67 vojnika.

Amnesty je već u martu optužio naoružane paletinske grupe za ratne zločine u sukobu.

Prema izvještaju koji je objavljen u srijedu “snage Hamasa su također otimale, mučile i napadale pripadnike Fataha, svog glavnog političkog rivala, među kojim je bilo bivših pripadnika sigurnosnih snaga Palestinske samouprave”.

– Nijedna osoba nije proglašena odgovornom za zločine Hamasa nad Palestincima u ratu 2014. godine, što upućuje na to da su vlasti naredile ili odobrile zločine – navodi se u saopćenju AI.

Amnesty poziva Palestinsku samoupravu sa sjedištem u Ramali, na Zapadnoj obali, i Hamas, da “sarađuju s mehanizmima nezavisnih međunarodnih istraga” i sumnjive osobe izvedu pred sud.

U prethodnim izvještajima, Amnesty je osudio Izrael za ratne zločine, a optužbe je iznio i Međunarodni savez za ljudska prava.

Izrael ne prihvata međunarodne istrage jer su parcijalne i tvrdi da je sam u stanju da provodi pravdu. Više istraga vojnog sudstva je u toku, a neki vojnici su već osuđeni.

 

Trafika|Ba