Američki TV voditelj Brian Williams lagao da je bio meta napada u Iraku

Popularni voditelj poznatog američkog televizijskog dnevnika Brian Williams, priznao je da nije istinita priča koju je često ponavljao o tome da je bio meta napada u helikopteru u Iraku za vrijeme američke invazije 2003. godine.

Williams, koji vodi noćni dnevnik na kanalu NBC, rekao je sinoć da se, zapravo, tada nije nalazio u helikopteru na koji je izveden napad iz vatrenog oružja, već da je stigao na lice mjesta kasnije, drugim helikopterom, prenosi AFP.

-Napravio sam grešku kada sam prepričavao događaje od prije 12 godina – priznao je Williams pred televizijskim kamerama.

-Želim da se izvinim. Rekao sam da sam putovao helikopterom koji je pogođen granatom ispaljenom iz rakete, a u stvari sam se nalazio u drugoj letjelici – istakao je voditelj, koji je jedna od najvećih medijskih zvijezda u SAD.

U sinoćnom NBC-ovom dnevniku, Williams je pročitao saopćenje u trajanju od 50 sekundi u kojem se izvinjava zbog pogrešnog opisivanja te epizode, navodeći da je svjestan da istinu znaju “hrabri članovi posade koji su, također, tada bili u toj pustinji”.

-Ovo je amaterski pokušaj da zahvalim jednom posebnom veteranu, kao i hrabrim pripadnicama i pripadnicima naših vojnih snaga i svim veteranima, svima koji su služili – dok ja nisam – poručio je on.

Williams je još prošlog petka na televiziji pričao, po ko zna koji put, lažnu priču o tom događaju, odajući poštu penzioniranom vojniku koji je 2003. pomagao u pružanju kopnene sigurnosti posadi helikoptera nakon slijetanja.

U međuvremenu su, međutim, članovi posade napadnutog helikoptera i druge letjelice, u kojoj je bio Williams, izjavili za američku vojnu publikaciju “Stars and Stripes” da voditelj nije bio u pogođenom helikopteru.

On je, kako su objasnili, stigao sat vremena kasnije u drugom helikopteru, koji je prinudno sletio zbog pješčane oluje, prenosi Tanjug.

-Smatram da je to lično iskustvo u kojem je neko drugi želio da učestvuje, a nije to zaslužio – rekao je Lens Reynolds, inženjer leta pogođenog helikoptera, objasnivši da mu je opasno iskustvo koje je tada doživio promijenilo život, jer je shvatio koliko je srećan što je živ.

 

Trafika|Ba|Agencije