Ambasador Italije u BiH: Obećanja vlasti u BiH više nisu dovoljna

Inicijativa koju su pokrenuli Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Njemačka, a koja je postala zvanična Inicijativa Evropske unije (EU), prilika je za Bosnu i Hercegovinu da se pomjeri s mrtve tačke, jer ovo je stanje postalo nepodnošljivo – kazao je u intervjuu  Feni ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.
Corrias smatra da je sada na političkim liderima iz BiH da tu priliku i iskoriste, i ističe da je EU spremna da pomogne BiH na putu koji je utemeljila Inicijativa EU.

Naglasio je da su fokus Inicijative EU socijalne i ekonomske reforme koje su neophodne da bi se svim građanima u BiH osigurali uvjeti za pristojan život.

– Te iste reforme omogućit će BiH da napreduje na putu ka članstvu u EU. Ne postoje nikakve skrivene namjere ili pokušaji da se naruši Ustav BiH – potcrtao je Corrias.

Podsjeća na činjenicu da je Italija je, kao bitan partner BiH, uvijek bila spremna da pomogne.

– Tokom predsjedavanja Italije Vijećem EU jasno smo dali do znanja da evropska integracija zemalja zapadnog Balkana ostaje prioritet. Nismo se predomislili u tom pogledu – istakao je Corrias, dodajući da su im potrebni bolji odgovori od vlasti iz BiH da bi promovirali ovaj cilj u Briselu.

Potcrtao je da vlasti u BiH moraju ispuniti ono što obećavaju “jer sama obećanja više nisu dovoljna.”

Na pitanje da li će nove vlasti u BiH uspjeti da ubrzaju proces evropskih integracija i riješe socijalno-ekonomske probleme, odgovorio je da ne može govoriti uime novih vlasti u BiH, niti se miješati u njihove namjere i radnje.

– Ono što znam jeste to da narod BiH upućuje jasan zahtjev za radikalne promjene. Inicijativa EU je šansa da se građanima BiH počnu davati konkretni odgovori koristeći prednosti koje omogućuje EU – kazao je Corrias.

Međutim, ponovio je, odgovornost je sada na novim vlastima u BiH. Stoga je, naglašava Corrias, potrebno formirati vlade na svim nivoima BiH što prije,  da bi pokrenuli reforme što je prije moguće.

Na upit kako bi ocijenio ekonomsku saradnju između Italije i BiH, rekao je da je ekonomija jedna od osnovnih oblasti saradnje ovih dviju zemalja.

S tim u vezi, naveo je podatke po kojima je Italija drugi trgovinski partner BiH, a ukupna trgovinska razmjena između Italije i BiH iznosila je 1,34 milijarde eura u 2014. godini, što čini 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH.

– Osim toga, dvije velike bankarske grupacije u BiH, UniCredit i Intesa Sanpaolo,  jesu italijanske. Oko 70 italijanskih firmi imaju pogone u BiH, time osiguravajući hiljade radnih mjesta za Bosance i Hercegovce – kazao je Corrias.

Međutim, ističe, uprkos interesu italijanskih investitora, još  postoji neiskorišteni potencijal. Po njegovim riječima, nedostatak vladavine prava, korupcija i birokratija u BiH su faktori koji predstavljaju prepreku.

Stoga je, zaključio je Corrias, neophodna transparentnost i jačanje konkurentnosti, “što Inicijativa EU također može omogućiti”.

 

Trafika|Ba|Fena

Razgovarala: Jelena Marković