6 razloga zašto pohađati kurseve

Koliko puta ste došli u situaciju da biste obnovili neko davno stečeno znanje ili stekli novo koje bi vam ne samo obogatilo život, već i pomoglo u karijeri? Kako se odlučiti pohađati kurs? Imamo li odbojnost od nepoznatog okruženja? Pitanja tipa “je li to za moju dob”?

Ne umanjujući vrijednost dugogodišnjeg školovanja, u vremenu brze svakodnevnice i ponajviše u odraslom dobu života, sve manje imamo mogućnosti ulaganja vremena i novčanih sredstava u duge studije.

Korisno i praktično znanje možemo pronaći i na kursevima, samo je važno da odaberete kvalitetnu ustanovu gdje ćete ih pohađati.

Donosimo vam šest razloga zašto pohađati kurseve.

  1. Prije svega, niti jedan kurs nije ograničen starosnom skupinom! Sve generacije, koje su spremne usvojiti nova znanja, su dobrodošle! Štaviše, prednost različitih generacija u jednoj grupi jeste da polaznici jedni od drugih mogu učiti baš o trendovima i iskustvima vezano za “njihovo vrijeme”.

  2. Poslije kvalitetnog kursa, uz dobre predavače koji znaju prenijeti i teorijski i praktični dio, svaki učesnik će biti posjedovati znanje koje mu može koristiti da sutra doprinese svojoj karijeri. Npr. polaznici kursa njemačkog jezika najčešće traže posao u Njemačkoj, dok polaznici kursa programiranja su svjesni da je posao programera jedan od najtraženijih na području Bosne i Hercegovine i stjecanjem tog znanja povećali šanse za zaposlenjem.

  3. Od novca niko ne bježi, zar ne?! Da bismo dobili novac, nešto moramo uložiti.. Malen ulog u dobro i korisno znanje donosi velike rezultate! Jasno, kursevi su isplativi način učenja.

  4. Uz vrijeme idu i novi trendovi, a bez obzira da li ste školu ili fakultet završili prije 2,5 ili 10 godina, vrijeme je da se update-te! Kursevi pomažu da pratimo brz tempo napredovanja tehnologije!

  5. Često nam jedan posao, odnosno jedna plata, ne može pokriti sve životne potrebe i troškove.. koji iz dana u dan rastu.. Svjesni ste toga? Znanje je potencijalni biznis. Npr. znanje koje steknete ili dopunite iz knjigovodstva vam ne mora pomoći SAMO u tome da vodite knjige u svojoj firmi, već tim znanjem postajete potencijalni knjigovođa drugih kompanija, korporacija i ujedno debljate svoj novčanik.

  6. Kursevi donose nova poznanstva, poslovne saradnje i prijateljstva koja ostaju za cijeli život. Rad u grupama potiče na razmišljanje, poboljšava učenje i budi u nama potrebu za takmičenjem.. Odnosno, potičemo mozak da radi bolje i više, a to definitivno ne može biti loša opcija!

Tekst u cjelosti preuzet sa mmt.ba